Žemlovka je sladké pečivo vyrobené z žemle alebo chleba, ktoré sa nakrája na tenké plátky a potom sa naleje do misky alebo na plech na pečenie. Žemlovka sa často podáva ako dezert alebo sladké jedlo počas dňa a je obľúbená najmä v strednej a východnej Európe. Základný recept na žemlovku zahŕňa žemle alebo chlieb, mlieko, vajcia, cukor a koreniny, ako je škorica alebo vanilka. Žemlovka sa môže podávať s prílohou, ako je šľahačka alebo zmrzlina, alebo sa môže podávať samostatne s cukrom alebo ovocím na vrchole. Žemlovka je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí majú radi sladké jedlá a chcú si dopriať niečo chutné a lahodné.
Toto je recept na žemlovku, ktorá je vynikajúca ako dezert alebo sladké jedlo počas dňa:
Suroviny:
- 8 žemlí alebo rožkov
- 2 šálky mlieka
- 2 vajcia
- 1/2 šálky cukru
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky soli
- maslo alebo olej na vymazanie formy na pečenie
Náplň:
- ovocie alebo obľúbené náplne podľa vášho výberu (napríklad jablká, hrozienka, maliny, banány atď.)
Posštup:
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
- Očistite žemle alebo rožky a nakrájajte ich na tenké plátky.
- V hrnci alebo v mikrovlnnej rúre roztopte maslo alebo olej a pridajte mlieko, vajcia, cukor, škoricu, vanilkový extrakt a soľ. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny dobre spojili.
- Na dno formy na pečenie alebo na plech na pečenie položte vrstvu žemlí alebo rožkov. Potom na vrch položte vrstvu ovocia alebo inej obľúbenej náplne. Opakujte postup, až kým nevyčerpáte suroviny.
- Na vrch posypte škoricou alebo cukrom