utorok, 23 apríla, 2024

Čo by ste mali vedieť o bezlepkových cestovinách?

Cestoviny sú známy základ rôznych jedál a preslávila ich predovšetkým talianska kuchyňa. Z cestovín pripravíte recept pre takmer každú príležitosť – v mnohých domácnostiach sú dokonca primárnym prvkom týždenného jedálnička. Zistite viac, ako práve bezlepkové cestoviny dokážu obohatiť Vaše chuťové poháriky a to nielen pri intolerancii na lepok.

Prečo jesť bezlepkové cestoviny?

Cestoviny vyrobené z obilnín nie sú ideálnou voľbou pre osoby trpiace celiakiou. Keďže nie každý sa chce pripraviť o lahodné chute talianskej kuchyne, vhodným riešením by bolo prejsť na ich bezlepkovú verziu.

V skutočnosti existuje veľa dôvodov, prečo by ste mali uvažovať o bezgluténovej strave. Od intolerancie lepku cez potravinové alergie až po voľbu životného štýlu – každý z vybraných dôvodov je pre organizmus prospešný.

Hoci lepok vo svojej podstate nie je nezdravý, u celiatikov ho nie je možné správne stráviť. U týchto ľudí konzumácia lepku vyvolá imunitnú reakciu v tráviacom systéme.

Zvýši sa riziko narušenia sliznice tenkého čreva a následné vstrebávanie živín, čo vedie k žalúdočným ťažkostiam. Najčastejšími prejavmi celiakie sú bolesti brucha, bolesti hlavy, plynatosť, avšak pri neliečení dochádza aj k závažnejším symptómom ako je strata hmotnosti, depresia, či silné a dlho pretrvávajúce kŕče.

Pokiaľ je prechod na bezlepkovú stravu voľba životného štýlu, množstvo konzumovaného lepku sa zvykne znižovať na základe osobných preferencií a diétnych potrieb.

V súčasnosti nie je náročné dopracovať sa k bezlepkovým alternatívam, ktoré poskytujú plnohodnotnú chuť a cenovú nenáročnosť. Môžete si vybrať z rozličných výrobkov, ako sú bezlepkové sušienky, croissanty, tortily, koláče, cereálie a mnohé ďalšie. Ak máte záujem o zaobstaranie produktov cez web, vyskúšajte napríklad stránku lacnyjozko.sk, kde si uplatníte online zľavové kupóny.

Sú bezlepkové cestoviny zdravšie?

Bezlepkové cestoviny, ktoré sa vyrábajú v rozličných tvaroch a veľkostiach, nahrádzajú lepok kukuričnou, zemiakovou alebo dokonca ryžovou alternatívou. Vďaka tomu si zachovávajú chuť a konzistenciu takmer identickú s bežnými cestovinami.

Keďže tento druh pokrmu neobsahuje lepok, môže sa považovať za zdravšiu alternatívu pre celiatikov. V ostatných prípadoch ide o bezpečnú prevenciu pred vznikom tráviacich ťažkostí v budúcnosti.

Bezlepkové Cornito cestoviny sú ľahko stráviteľné, majú prijateľné nutričné zloženie, neobsahujú vajíčka a ich príprava nie je zložitá.

Tipy na prípravu bezlepkových cestovín

Tak ako pri každom type cestovín, mali by ste sa uistiť, že používate dostatočne veľký hrniec. Pridajte soľ, bezlepkový olej a počkajte, kým sa voda dostane do bodu varu. Po pridaní cestovín obsah každých pár minút miešajte, aby sa nezlepili.

Čas varenia sa líši v závislosti od odporúčania výrobcu, ktoré je uvedené v návode na obale výrobku.

Niektoré sa uvaria za menej ako šesť minút, zatiaľ čo iné potrebujú viac ako desať minút. Aby ste po scedení zabránili ich zlepeniu a vysušeniu, opláchnite ich studenou vodou a následne premiešajte s malou dávkou oleja.

...
Redakcia
Redakciahttp://dnesky.sk
Zaujímajú vás aktuality a spravodajstvo z domova a z celého sveta? Dnesky.sk vám prinášajú prehľad tých najlepších správ z kvalitných a overených zdrojov.
NAJNOVŠIE SPRÁVY
- Reklama -Zľavy na pobyty na Slovensku
ŠPORT
PODOBNÉ SPRÁVY
- Reklama -

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu