sobota, 27 apríla, 2024

Ako pripraviť kávu cez AeroPress?

Fanúšikovia alternatívnych metód prípravy kávy majú na výber hneď niekoľko rôznych spôsobov, ako si kávu pripravovať. Medzi tie úplne najmladšie patrí AeroPress. Toto konštrukčne jednoduché riešenie (dva plastové valce a filter) bolo uvedené na trh len v roku 2005 a aj napriek tomu si stihlo nájsť zástupy fanúšikov. Ako sa však káva cez AeroPress pripravuje?

Príprava vody, kávy a samotného AeroPressu

Zatiaľ čo budete hriať vodu, pripravte si kávu. Odporúčame mať zrnkovú kávu, ktorú si pomeliete pred jej prípravou. Aj keď sa dá kúpiť mletá káva, nie je to najideálnejšie riešenie, pretože kávové zrná chvíľu po mletí výrazne strácajú svoje vlastnosti a tak je ich vždy najlepšie mlieť tesne pred prípravou kávy.

Čo sa gramáže týka, bežne sa dáva na 100 ml vody 9 g kávy, ale kľudne môžete aj experimentovať. Rovnako to platí aj pri hrúbke mletia. Štandardne sa kávové zrná pri príprave kávy cez AeroPress melú v ručných mlynčekoch na kávu na stredné mletie, ale nie je to zákon, takže môžete skúsiť aj iné hrúbky mletia.

AeroPress potom zohrejte opláchnutím v teplej vode a to isté urobte aj s papierovým filtrom vloženom v držiaku na filter. Následne AeroPress zložte tak, aby bol menší valec tesne pod číslom 4 na stupnici väčšieho valca. Takto zložený AeroPress postavte do zvislej polohy.

Postup extrakcie

Teraz už môžete pridať namletú kávu a mierne zatriasť AeroPressom, aby sa v ňom káva rovnomerne rozložila. Následne kávu zalejte zohriatou vodou tak, aby hladina kávy bola tesne nad číslom 2 na stupnici. Celý obsah turbulentne premiešajte, aby sa každá čiastočka kávy dostala do kontaktu s vodou.

Počkajte 30 sekúnd, počas ktorých dáte dohriať vodu. Následne dolejte vodu tesne pod okraj AeroPressu a opäť premiešajte a 30 sekúnd počkajte. Nasaďte držiak s filtrom a opäť 30 sekúnd počkajte.

Potom AeroPress otočte filtrom dolu do vopred nahriatej šálky, či inej nádoby a začnite tlačiť. Extrakcia by mala trvať 30 sekúnd, takže rýchlosť tlačenia tomu prispôsobte. Keď započujete syčanie, extrakciu ukončite.

Na záver už len dodáme, že nielen množstvo a hrúbku mletia kávy si môžete prispôsobiť. AeroPress  umožňuje experimentovanie a tak to využite, aby ste si našli ten svoj ideálny postup pre prípravu dokonalej kávy.

Zdroj obrázka:

Autor: Rabizo Anatolii / Shutterstock.com

...
Redakcia
Redakciahttp://dnesky.sk
Zaujímajú vás aktuality a spravodajstvo z domova a z celého sveta? Dnesky.sk vám prinášajú prehľad tých najlepších správ z kvalitných a overených zdrojov.
NAJNOVŠIE SPRÁVY
- Reklama -Zľavy na pobyty na Slovensku
ŠPORT
PODOBNÉ SPRÁVY
- Reklama -

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu